Duże zainteresowanie połowem ryb związane jest między innymi z faktem, że rybie mięso uznawane jest za znacznie zdrowsze niż to, które pochodzi od innych zwierząt. Ryby są popularne między innymi w diecie śródziemnomorskiej, która zdaniem lekarzy jest jedną spośród najkorzystniejszych dla zdrowia człowieka. Zastąpienie rybim mięsem na przykład wieprzowiny i wołowiny pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a tym samym na znaczne ograniczenie ryzyka wystąpienia wielu poważnych chorób. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku mięsa czerwonego.
Ważne znacznie mają także witaminy i mikroelementy, które występują w rybach. Wiele osób stosuje odżywki i suplementy zawierające na przykład witaminę B2 i PP, a także fosfor, magnez, jod, melatoninę i kwasy omega 3.Osoby spożywające dużo ryb nie muszą kupować sklepowych produktów, zawierających te składniki odżywcze, ponieważ ich organizm czerpie je z ryb. Jak wiadomo, ludzki organizm łatwiej przyswaja witaminy i mikroelementy pochodzące z naturalnych źródeł, dlatego tego typu preparaty powinny być wyłącznie uzupełnieniem zdrowej diety. Zaleca się zatem zastąpienie tłustego mięsa rybami.
Oczywiście, dokładna zawartość witamin oraz innych składników odżywczych jest w poszczególnych gatunkach ryb różna. Osoby zainteresowane czerpaniem jak największych korzyści ze spożywania ryb powinny zatem zapoznać się z dokładnymi informacjami na temat poszczególnych gatunków, żeby być w stanie wybrać spośród nich te najlepsze dla siebie.